Česi nedali Nórom šancu, Vůjtekovi zverenci zvíťazili vysoko 7:0

12.05.2016 Celý región

Moskva 12. mája (TASR) - Hokejisti Česka potvrdili pozíciu favorita a zvíťazili aj vo svojom štvrtom zápase na 80. MS v Česku. Zverenci Vladimíra Vůjteka zdolali Nórsko presvedčivo 7:0 a s trojbodovým náskokom sú na čele A-skupiny pred Švédskom. Ďalší zápas odohrajú už v piatok o 15.15 SEČ proti Kazachstanu, Nóri budú hrať v sobotu o 11.15 proti Švédom.

A-skupina (Moskva):

Česko - Nórsko 7:0 (3:0, 4:0, 0:0)
Góly: 6. Červenka (Pastrňák, Kundrátek), 10. Zohorna, 20. Kousal, 23. Kašpar (Kundrátek), 29. Šimek (Birner), 35. Řepík (Jeřábek, Kovář), 40. Kašpar (Zohorna, Doudera). Rozhodcovia: Bjork (Švéd.), Wiegand (Švajč.) – Chartrand-Piche (Kan.), Ponomarjow (Nem.), vylúčení: 5:6 na 2 min., navyše Jordán (ČR) 10 min. za nešp. správ., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: 29. Haugen namiesto Voldena (Nór.).

Zostavy:

Česko: Furch – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný, Kundrátek, Doudera – Červenka, Plekanec, Pastrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Zohorna, Kousal – Filippi, Koukal, Jarůšek – Zaťovič

Nórsko: Volden – Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard, Sveum – Bastiansen, Martinsen, Zuccarello – K. Olimb, M. Olimb, Rosseli Olsen – Ask, Roymark, K. Forsberg – Stene, Haga, Dahlström – Trettenes


Lepší začiatok mohli mať Nóri, ale s dorážajúcim Bastiansenom si obrana Česka poradila. Táto šanca mohla severanov mrzieť, pretože ich súper sa v ďalšom priebehu dostal do veľkej hernej pohody, ktorú potvrdzoval aj gólmi. Český tlak v 6. minúte vyústil do pozičnej chyby Nórov a gólu Červenku, proti ktorého strele sa brankár Volden nestihol presunúť. O štyri minúty neskôr zaváhal rozohrávajúci nórsky obranca, puk mu vzal Zohorna a Česi viedli 2:0. O tom, že už po prvej tretine budú Česi viesť o tri góly rozhodol ďalší gólový debutant Kousal, ktorý v čase 19:44 aj s prispením šťastia zvýšil náskok favorita.

Zverenci Vladimíra Vůjtek predvádzali sebavedomý výkon, súpera nepúšťali do vážnejších príležitostí a aj za výrazného náskoku mali snahu pridať ďalšie góly. V 23. minúte nasledovali ďalšie zmätky v obrane Nórov a po jednoduchej kombinácii namieril presne Kašpar - 4:0. Hŕstka českých fanúšikov sa v komornej atmosfére moskovskej arény tešila z piateho gólu v 29. minúte, keď svoj prvý gól na MS dosiahol obranca Šimek a v nórskej bránke nahradil Voldena skúsenejší Haugen. Jeho čisté konto trvalo iba viac než päť minút, keď ďalšie obliehanie nórskej bránky zakončil Řepík - 6:0. Hoci nechýbali góly ani vylúčenia, k prvej využitej presilovke došlo až v 40. minúte. Svoj druhý gól v zápase strelil Lukáš Kašpar, keď využil zakrytý výhľad nórskeho brankára.

Tretia tretina už nebola v znamení českých manévrov, hoci nórsky brankár musel byť v strehu neustále. Česi mali puk naďalej viac na hokejkách, ale ďalší gól už nepridali. Brankár Dominik Furch si pripísal už druhé čisté konto na šampionáte.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner ČR: "Na zápas sme sa pripravili veľmi poctivo. Vedeli sme, že predošlý zápas Nóri odohrali veľmi poctivo, dobre korčuľovali aj strieľali. Musím priznať, že tento zápas bol jednoduchší než sme čakali. Výborne nám chytajú brankári, darí sa aj ostatným hráčom, takže zatiaľ sme maximálne spokojní. Debatujeme aj o možnom posilnení o hráčov z Dallasu, ktorí v noci vypadli z play off NHL. Uvidíme, ako dopadnú ich výstupné lekárske prehliadky. Takisto sledujeme aj vývoj série, v ktorej hrajú naši dvaja hráči v San Jose."

Lukáš Kašpar, útočník ČR: "Pokračovali sme v našej hre po celý zápas. Nóri v priebehu zápasu trochu poľavili a myslím si, že definitívne ich zlomil piaty gól. Potom sa to už iba dohrávali. Pred zápasom sme si so spoluhráčmi z formácie vraveli, že necháme pred bránkou jedného hráča a budeme častejšie strieľať a nevoziť puk do rohov klziska. Neskôr sme sa na striedačke smiali z toho, ako ideálne nám to vyšlo."

Dominik Furch, brankár ČR: "V prvom rade musím pochváliť chlapcov. Zvládli sme prvú tretinu, dali tri góly a to je výborné. Dosiahli sme nulu, aj to je dobré, hoci párkrát zahrozili. Takéto zápasy sú pre brankára ťažké, ale snažil som sa udržať v pohybe a byť zahriaty."

Tabuľka A-skupiny:
1. Česko 4 3 1 0 0 18:5 11
2. Švédsko 4 2 1 0 1 16:10 8
3. Švajčiarsko 4 1 1 2 0 13:13 7
4. Rusko 3 2 0 0 1 10:7 6
--------------------------------------
5. Nórsko 4 1 1 0 2 8:15 4
6. Dánsko 3 1 0 1 1 7:8 4
7. Kazachstan 4 0 1 0 3 12:19 2
8. Lotyšsko 4 0 0 2 2 8:15 0
 

Vyberte región